KEIKALLE / PROJECTS

Erilaisia ohjelmakokonaisuuksia on olemassa valmiina, mutta niitä voidaan myös suunnitella tilauksesta!
Kohderyhmä huomioidaan aina. Luennot ovat eläviä ja käytännönläheisiä.
Käytännön asioita: Minulla on pieni äänentoistojärjestelmä. Rakennus- ja roudausaika huomioitava, jos enemmän soittimia ja laitteistoa mukana. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

There are various ready-made programs available, new programs can also be made to measure to suit your requirements as you wish! Lectures are lively with demos and practical approach.
Some practical matters: I have a small PA sound-system. Please consider setting up and transportation times, especially if there are more instruments and equipment required.

KANSANSOITINTEN ESITTELYKONSERTIT / OLD FOLK INSTRUMENTS

Erilaisille kohderyhmille suunnattu 30-60 minuutin kokonaisuus, jossa esitellään vanhimpia suomalaisia kansansoittimia. Esitys sisältää myös runolaulua ja joikua. Soittimet: 5-15-kieliset kanteleet, jouhikko, munniharppu, puusarvi, pitkähuilu, mänkeri, okariino, ruokopilli, koiranputkihuilu, suhistuspuu ja rumpu. Musiikki on paimenten säveliä, perinteistä sekä improvisoitua ja uutta musiikkia.
(Myös efektoitu sähkökantele voidaan ottaa tähän mukaan).

A 60 min concert with introduction to ancient Finnish instruments such as 5-15-string kanteles, bowed lyre, jew’s harp, traditional wind instruments (klarinet-type mänkeri, wooden horn, overtone flute…), and a reindeer skin drum from Lapland. Runo singing and joik are also included. Shepherd music, traditional and improvised tunes and contemporary folk tunes.

KANTELEKONSERTTI / KANTELE CONCERT

Noin tunnin pituinen kokonaisuus kantelemusiikkia 5-36-kielisillä soittimilla.
Sisältö esimerkiksi perinteistä ja uutta kantelemusiikkia, improvisaatioita ja omia sävellyksiä. Akustisesti ja sähköisesti.
Traditional and contemporary folk music with different kanteles, songs and improvisations. Acoustic and with effects.
Length: negotiable.

KUUKERNUPPI

on pääasiassa 3-6-vuotiaille lapsille suunnattu 30min pituinen esitys, mutta ikärajaton.
Esityksen aikana yleisö pääsee myös osallistumaan lauluun, loruun ja leikkiin.
Soittimina ovat 5-15-kieliset kanteleet, 2-rivinen haitari, jouhikko ja Lapin rumpu.
Kuukernuppi 2.0 -versiossa mukana myös Päivi Pulkkinen.

Songs and rhymes for children (Main target group: 3-6- yrs). Language: Finnish.
Instruments: 5-15-string kanteles, 2-row accordion, bowed lyre and drum.

DUO MINNA & VINCENT

Duo esiintyi Lempo 2015-festivaalilla ensimmäisen kerran. Ohjelmistossa on laulu- ja harppumusiikkia mm. Skotlannista, Irlannista, Hebrideiltä, Bretagnesta ja Suomesta. Minna Raskinen: laulu, rumpu, harppu. Vincent Laine: harppu.

Minna & Vincent perform songs and instrumental music from Ireland, Scotland, the Hebrides, Brittany and Finland. Their premiere was at the Lempo-festival in April 2015. Minna Raskinen: song, drum, harp. Vincent Laine: harp.

NÄYTELMÄTYÖRYHMÄ PIETILÄINEN & RASKINEN
PLAYS BY PIETILÄINEN & RASKINEN

Koko perheen eläinaiheiset, opettavaiset ja hauskat näytelmät:
Plays for children and families:

 1. Nestorin ja Nellin talviseikkailu / Nestori & Nelli’s Winter Adventure
  Käsikirjoitus, Nestori / Script, Nestori: Petri Pietiläinen
  Musiikki, Nelli/ Music, Nelli: Minna Raskinen
  Koira/ Dog: Jari Lippo
  Kesto / Duration: n.15 min.
  Päiväkoti-ikäisille suunnattu näytelmä kertoo kahden sisäkissan talvisesta seikkailusta, ja koirasta, joka pelastaa pulaan joutuneet.
  A play for small children (3-6 years) about two cats and their exciting outdoors adventure. A dog comes to the rescue of these cats, and they all become friends.
 2. Koirien Karjala / Dogs’ Karelia
  Käsikirjoitus, koiran rooli ja haukunta / Script, Dog, Barking: Petri Pietiläinen
  Musiikki, ihmisen rooli ja kantele & rumpu / Music, Woman, kantele, drum: Minna Raskinen
  Ohjaus / Director: Irja AhtovirtaNäytelmässä kuvaillaan tutkitusti mutta hauskasti koiran ja ihmisen yhteinen 11 000 vuotta kestänyt matka Karjalassa ja Suomessa. Hupaisa ja haukkuva koira sekä sen elämäniloa pursuava ihminen elävät historian vaarojen keskellä nauraen, haukkuen ja laulaen. Historia yhdistyy eläinsuojeluun ja runous musiikkiin. Yleisö saa tietää monta erikoista asiaa, kuten sen mistä on peräisin mustin murkina ja miltä se aikoinaan maistui sekä miten koiran avulla parannettiin kauan sitten tauteja. Minna Raskisen säveltämät laulut vievät musiikkihistorialliselle matkalle kalevalaisesta laulusta ja loitsuista rekilaulujen ja kuplettien kautta iskelmämusiikkiin. Näytelmässä aktivoidaan yleisöä laulamaan ja haukkumaan. Näytelmä pohjaa Kalevalaan, Kantelettareen sekä Petri Pietiläisen kirjaan Koirien Suomi – Kansanperinnettä ja historiaa (SKS, 2014).
  This play tells a story of the history of Karelian people and dogs. It is based on the Finnish epic Kalevala and the sister work Kanteletar, and on the book ”Dogs´Finland – Folklore and History” by Petri Pietiläinen (SKS, 2014).

 3. Rokokooneito, kissa ja koira / Rococodamsel, a Cat and a Dog
  Neito/ Damsel: Terhi Pietiläinen, Kissa, jouhikko / Cat, bowed harp: Minna Raskinen,
  Koira / Dog: Petri Pietiläinen. Kesto / Duration: 25min. Ohjaus: Irja Ahtovirta.
  Ensiesitys / Premiere Seurasaari, Helsinki, juhannus / Midsummer 2017Neito kaipaa sulhoa. Kissa kaipaa kermaa ja lieden lämpöä. Koira etsii emäntää ja luita kaluttavaksi. Löytävätkö nämä kolme koskaan toisiaan? Tarvitaan kissamaista oveluutta, koiran päättäväisyyttä ja neidon rohkeutta ratkaista kihelmöivä tilanne. Onko loppu onnellinen vai kulkeeko kissa omia polkujaan ja koira jää rannalle haukkumaan? Löytääkö neito itselleen rakkauden? Valepuvut, juonet ja eläinten viisaus otetaan avuksi! Näytelmä sisältää hersyvää huumoria, mieleen jääviä melodioita ja hurjia tapahtumia. Näytelmä on tarkoitettu kaikenikäisille.A damsel yearns for a groom. A cat wants cream and fireside warmth. A dog needs a misstress and some bones to gnaw. Can these three ever to be reconciliated? Cat’s cunningness, dog’s determination, and damsel’s courage is needed to solve this problem. Will we see a happy end or does the cat walk alone and is the dog left barking on a beach? Does the damsel find her perfect match? Plots, guises, and animal wisdom is needed to solve everything!
  This play contains wild humour, beautifull melodies, and exciting events!
  The play’s duration is about 25 minutes, and it’s totally mobile, and can be performed both indoors as well as outdoors.
 4. Kissa, joka halusi olla lehmä / A Cat, Who Wanted to Be a Cow (tulossa / coming 2023)
  Käsikirjoitus / script: Petri Pietiläinen, Musiikin sävellys ja toteutus / Music: Minna Raskinen
  Ohjaus/ director: Irja AhtovirtaLastenmusiikkinäytelmä Kissa joka halusi olla lehmä (musiikki Minna Raskinen ja käsikirjoitus Petri Pietiläinen) on eläimellisen hauska, tunnetta ja tietoa sisältävä tarina orpokissan, suomenlehmän ja rupikonnan ystävyydestä ja unelmien toteuttamisesta.
  Näytelmän alussa nälkäisenä harhaileva kissa törmää rupisammakkoon, joka neuvoo kissan lehmien luokse laitumelle. Kissa ystävystyy äkäisen mutta hyväsydämisen lehmän kanssa ja päättää ruveta lehmäksi. Kun omistaja ajaa kissan pois, navetan kaikki lehmät ryhtyvät maidontekolakkoon. Rupikonna päättää auttaa pikkukissaa. Nerokkaan juonen avulla ongelmat ratkeavat. Unelmilla on siivet, rupikonnalla hyvä sydän ja kehrääminen on ratkaisu kaikkiin maailman huoliin.
  Näytelmässä nostetaan hauskalla tavalla esiin monia eläinten ja ihmisten kohtaamia nykytilanteita kuten villikissapopulaatioiden kasvu, karjatalouden rahaongelmat ja eläinten hyvinvoinnista välittäminen.
  Näytelmä on interaktiivinen ja ottaa katsojat mukaan esitykseen. Näytelmän kesto on noin 40 minuuttia, ja se sopii kaikille päiväkoti-ikäisistä ja koululaisista aina iäkkäämpiin eläinten ja unelmien rakastajiin.

TYÖPAJAT, LUENNOT, OPETUS JA KONSULTAATIO
WORKSHOPS, LECTURES, LESSONS AND CONSULTATION

Olen kansanmusiikin ammattilainen (MuL, kulttuurituottaja YAMK), ja minulla on pitkä kokemus koulutuksen järjestämisestä, opettamisesta (kaiken ikäiset ja tasoiset oppilaat Suomessa ja ulkomailla) ja tapahtumaorganisoinnista.
I am a professional with long experience on organizing education and events, and teaching the kantele and folk music. I have a degree in folk music (Licentiate of Music) and Culture management.  Workshops available on various themes, for example:

Opetuksen ja työpajojen sisältöjä:
– Kansanmusiikin historia / Finninsh folk music (history, instruments, playing and singing styles)
– Improvisointi (improvizing)
– kanteleensoitto, kansanlaulu, yhtye- ja yhteismusisointi (the kantele, folk singing, ensemble playing)
– tapahtumajärjestämisen konsultaatiota (consultation on event organizing)